Korjaava treeniohjelma

 

Useissa pitkittyneissä vaivatilanteissa pari liikeohjetta ei aivan riitä. Tällöin on paljon apua siitä, että tehdään kokonaisvaltaisempi treeniohjelma särkyjen helpottamiseksi ja kehon tasapainottamiseksi - tavoitteena löytää liikkeitä, jotka nimenomaan helpottavat vaivaasi.

Mikäpä olisi loogisempaa ja tehokkaampaa, kuin että sama ihminen joka tutkii ja hoitaa vaivaasi tekee hoidon pohjalta treeniohjelman? Aivan!

Monet vaivat johtuvat liian vähäisestä lihasvoimasta yleisesti kehossa. Myös hyväkuntoisilla ihmisillä voi olla lihasepätasapainoa heikompien ja vahvempien, ylikuormittuvien lihasten välillä, mikä aiheuttaa kireyksiä. Lisäksi moni lajiharrastaja sortuu liian yksipuoliseen harjoitteluun, mihin salitreeni oheislajina voi toimia huoltona ja vammojen ehkäisijänä. Siksi usein suosittelen saliohjelman tekoa.

Oikeita lihaksia kuormittamalla saadaan kroppaan lisää kannattelua ja kireiden lihasten heikoksi jääneitä vastapareja tasapainotettua, mikä avaa kehoa. Fiksusti tehty salitreeni sekä erilliset pienet kehonhuollot vetreyttävät kehoa usein merkittävästi.

Esimerkkinä: selkäranka vetreytyy sitä liikuttamalla, mutta kun lisätään esimerkiksi yläselän vahvistavia liikkeitä mukaan, saadaan pitkään könössä ollut selkä elpymään tehokkaammin ja pysyvämmin. Taustasi riippuen voidaan saliohjelman sijaan kuitenkin tehdä myös hyvin liikkuvuusliikepainotteinen ohjelma.

Jos sinulla on jo saliohjelma/muun lajin treeniohjelma, voi olla että teemme enemmän huoltavan ohjelman tukemaan jo olemassaolevia treenejä. Huoltoliikkeitä on mahdollista tehdä kotona omana treeninään sekä hyödyntää treenien lämmittelynä. Usein puutteita treenistä löytyy lämmittelyn, avaavien tai aktivoivien liikkeiden osalta - niitä ei tehdä tai liikkeet ovat hyvin yksipuolisia. Näitä lisäämällä ja monipuolistamalla saadaan paikat auki ja kehon tuet aktivoitua. Treenistä tulee tehokkaampi ja turvallisempi ja se vahvistaa kehoa tasapainoisemmin.

Treeneissä hyödynnetään painojen ja laitteiden lisäksi kehonpainoa, ja pienvälineistä niitä, joita löytyy kotoa tai omalta salilta: esimerkiksi pitkiä kuminauhoja ja minikuminauhoja, hierontapalloa, lihasrullaa, joogablokkia tai pilates- tai jumppapalloja. (Kuminauhan tai lihasrullan joskus saatan suositella hankkimaan). Jos haluat puhtaasti kotona tehtävän ohjelman, sekin onnistuu :)

Treeniohjelma on useimmiten “yksijakoinen” (eli sis. yhden treenipäivän ohjeet), jota on hyvä tehdä 1-2x viikossa lähtötason ja kehon palautumiskyvyn mukaan, ns. fysiojumppana. Salilla jo käyville tällä voi esim. korvata yhden jo olemassaolevan treenin. Jos vaivoja on paljon ja kaipaat monipuolisempaa treeniä, voidaan tehdä kaksijakoinen (kaksi treeniä sisältävä) ohjelma.

HUOM. Ohjelmien “yksi- tai kaksijakoisuus” tarkoittaa perinteisesti salikielessä moneenko osaan koko kehon treenit on jaettu, eli yksijakoisessa treenataan kerralla karkeasti kaikki tärkeimmät lihasryhmät, kaksijakoisessa toisella kerralla puolet ja toisella puolet.

Itse tarkoitan yksi- tai kaksijakoisuudella enemmänkin “moneenko vaivaan treeni vastaa”, eli yksijakoinen treeni voi esim. riittää niska-hartiavaivaan, kun taas niska-hartiavaiva sekä alaselän ongelma saattavat vaatia kaksi- (tai useampi)jakoista treeniohjelmaa, eli paria erilaista treenikertaa, joita vuorotellaan.

“Yksijakoinen ohjelma” voi olla myös muutaman liikkeen setteihin jaettu taukojumppaohje, jonka liikkeitä tehdään monipuolisesti pitkin viikkoa. Eroja on siinä, että toiselle pienempinä annoksina harjoittelu on tarkoituksenmukaisempaa, toiselle pari kokonaista treeniä - ja jälkimmäinen vaatii enemmän suunnittelua minulta.

Ohjelmani tähtääväät pääasiassa vaivojen helpottamiseen ja peruskunnon ylläpitämiseen, eikä niitä kannata verrata tavoitteellisempiin ohjelmiin, missä tähdätään lihaskasvuun tai koviin kehityksiin sarjapainoissa.

Treeniohjelmat tehdään hoitojen yhteydessä tehtyjen kartoitusten pohjalta. Saat liikkeisiin ohjeet videolla sekä kirjallisena. Käymme hoidon yhteydessä liikkeistä muutaman, mitä ehdimme, pääpaino hoidossa. Vastaanotoltani löytyy jumppanurkkaus (puolapuut, jumppa-alusta, kahvakuulat, käsipainot, kuminauhoja jne), missä suurin osa liikkeiden perusteista saadaan katsottua.

Parhaiten osaan auttaa, kun olet ihminen, jolla liikunta on jäänyt vähemmälle, tai olet kuntoliikkuja. Tiettyä lajia tavoitteellisesti ja kovaa treenaavalle suosittelen hakeutumaan omaa lajiasi tuntevalle fysioterapeutille, valmentajalle tai PT:lle, joka osaa ohjelmoida parhaiten lajiasi tukevaa harjoittelua.

Korjaava treeniohjelma varataan tehohoidon lisäpalveluna.
Sinun ei ole varatessasi pakko tietää, tarvitsetko yksi- vai kaksijakoisen treeniohjelman, teen alustavan suosituksen ohjelman rakenteesta ja laajuudesta kun näen tilanteen ja hyväksymme yhdessä mitä tehdään.