Kuivaneulaus (dry needling)

Kuivaneulaus tarkoittaa länsimaiseen lääketieteeseen perustuvaa akupunktiohoitoa.

Terminä kuivaneulaus tarkoittaa, että neulatessa kudokseen ei injektoida mitään ainetta, vaan hoito perustuu vain neulan piston vaikutukseen. Kuivaneulauksella voidaan hoitaa samoja vaivoja kuin hieronnallakin: esimerkiksi päänsärkyä, niska-hartiaseudun vaivoja, raajojen kipuja, selkäkipua, liikkuvuusongelmia ja stressiä.

Kuivaneulauksen ja akupunktion hoitomekanismi on samankaltainen, mutta ne ovat kuitenkin eri hoitomuotoja.

Kuivaneulauksella hoidetaan pehmytkudosten triggerpisteitä (eli myofaskiaalisia kipupisteitä) sekä niiden heijastealueita. Akupunktio tarkoittaa kiinalaiseen lääketieteeseen perustuvaa hoitoa, jossa kehoa hoidetaan meridiaanipisteiden kautta.

Triggerpiste on hyvin pieni, jatkuvaan supistukseen jäänyt lihassäie, joka muodostuu lihakseen esimerkiksi kuormituksen ja stressin seurauksena.

Triggerpisteitä muodostuu usein säännönmukaisesti tiettyihin kohtiin lihasta ja niistä saattaa heijastua kipua heijastealueille, melko kauaskin itse triggerpisteestä. Triggerpisteet ovat usein niitä kohtia, jotka hieronnan aikana esim. peukalolla painettuna tuntuvat vihlontana paikallisesti tai säteilynä muualla kehossa. Eri triggerpisteiden tyypillisimmista heijastealueista on tehty triggerpistekarttoja, joiden avulla eri kipuja aiheuttavia alueita voidaan etsiä.

Kuivaneulauksella on mahdollista saada vaikeitakin kireyksiä tai heijastealueiden kiputiloja helpotettua hyvin tehokkaasti.

Neulalla päästään nopeammin, tarkemmin ja syvemmälle suoraan triggerpisteeseen, kun taas hieronnalla aluetta tarvitsee lämmittää ja pehmentää ennen kuin triggereitä päästään hoitamaan painaen. Kuivaneulaus ja hieronta yhdistelmänä on tehokas hoitomuoto, ja sillä päästään parhaisiin tuloksiin.

Kuivaneulaushoito

Neulattaessa varmistetaan ensin hoidon sopivuus asiakkaalle esitietolomakkeella ja haastattelulla.

Hoidossa käytetään ohuita, kertakäyttöisiä ja steriilejä, akupunktioneuloja.

Hoito aloitetaan tunnustelemalla hoidettava alue: etsitään neulattava kohta sekä varmistetaan turvallinen neulauspaikka. Neula pistetään ensin ihosta läpi (n. 1-2mm), ja sitten neula asetetaan alueesta riippuen n. 0,5-7 cm syvyyteen. Neula voidaan jättää paikalleen tai neulalla voidaan tehdä dynaamista neulotusta (pientä ylös-alas-suuntautuvaa liikettä), jolla pyritään löytämään triggereitä.

Yleensä itse neulan pistoa ihon läpi ei edes tunne, mutta eriasteisia tuntemuksia voi tulla itse oireilevaan pisteeseen mentäessä.

Triggeriin osuttaessa kudoksessa tapahtuu pieni nypähdys, jonka jälkeen lihassäikeet rentoutuvat. Nypähdyksiä voi tulla sarjana hyvinkin pieneltä alueelta. Neulan osuessa triggeriin voi tuntua vihlontaa, painetta tai kipua, joka on normaalia ja useimmiten siedettävissä.

Neulan asettamisen jälkeen neula voidaan jättää paikalleen 5-30 minuutiksi, ja antaa sen vaikuttaa.

Neulojen vaikutus on melko välitön. Kivun poistumisen tai rentoutumisen huomaa usein jo neulaa poistettaessa (joskus lyhytkin triggerissä käynti neulalla saattaa auttaa) tai hoidon päätteeksi. Joskus neulat kuitenkin saattavat käynnistää alueella paranemisprosessin, minkä vaikutuksen huomaa jonkin ajan kuluttua, kun hoidosta on palauduttu. Pidempi neulojen vaikutusaika (n. 30 min) vaikuttaa välittäjäaineiden (esim. serotoniinin) eritykseen ja voi auttaa sitä kautta hyvin kroonistuneeseen kipuun ja stressiin. Neula vaikuttaa kudoksissa myös ilman nypähdystä. Neula normalisoi aineenvaihduntaa lihaksessa ja aktivoi kehon omia paranemisprosesseja, ja vaikutuksia on myös sen jälkeen, kun neula on otettu pois. Neulottamalla lihas saatetaan saada lyhyessäkin ajassa todella pehmeäksi, sen tuntuiseksi kuin se olisi hierottu kunnolla.

Hierontaan yhdistettäessä annan neulojen vaikuttaa noin 5-15 minuuttia, jotta ehditään myös hieroa.

Neulauksen kesto riippuu hieman neulattavan alueen laajuudesta, ja kaikkinensa neulaukseen menee n.15-30 min.

Dry needling

Hoidon jälkeen voi esiintyä n. 1-4 vuorokauden ajan jomotusta tai arkuutta hoidetulla alueella, joka kuuluu asiaan ja rauhoittuu itsekseen.

Tämä kuitenkin kannattaa ottaa huomioon seuraavien päivien aktiviteetteja ja treenejä suunnitellessa; ei raskaita treenejä neulauksen jälkeen, ja seuraavana päivänä treenien valinta kehoa kuunnellen. On hyvä myös huomioida mahdolliset pitkät ajomatkat autolla tai tärkeät tapaamiset/tilaisuudet, jotka vaativat keskittymistä (etenkin jos neulataan niska-hartian aluetta, mistä voi jäädä jomotusta). Kevyttä verenkiertoa edistävää liikuntaa, kuten kävelyä, voi kuitenkin suositella jo samana päivänä neulotuksen jälkeen, sillä se edistää neulahoidosta palautumista. Myös saunassa käynti on sallittua hoidon jälkeen.

Samoin kuten hieroessakin, jos aluetta käsitellään ensimmäisen kerran, voi keho reagoida käsittelyyn voimakkaammin, ja seuraavilla kerroilla käsittely ei välttämättä aiheuta yhtä voimakkaita reaktioita.

Joskus on hyvä tehdä kuivaneulausta sarjahoitona, kuten hierontaakin, jotta päästään tehokkaisiin tuloksiin. Ensimmäisen kerran reaktioita ei kannata säikähtää. Kaikille ei kuitenkaan voimakkaita reaktiota tule. On myös hyvin yksilökohtaista, miten ihminen suhtautuu neuloihin ja niiden aiheuttamaan kipuun.

Parhaimmillaan kuivaneulauskäsittelyn aiheuttama pieni kipu on kuitenkin ison vaivan helpottamisen arvoista.

Lue lisää kuivaneulauksesta Suomen Dry Needling -yhdistyksen sivuilta.

Haluatko kokeilla kuivaneulausta?

Kuivaneulaukseen varataan

Kivun lievitys kuivaneulauksella
(uusi palvelu 23.3. alkaen)

TAI

Yhden / Muutaman ongelma-alueen tehohoito.

Kerro hoitoon tullessasi, jos olet kiinnostunut neulahoidosta! Suosittelen neulausta tarvittaessa tilanteesi perusteella, ja kuivaneulaus sisältyy hoitoon halutessasi. Hoito voi halutessasi olla myös pelkkää neulausta.

Olen valmistunut Suomen Dry Needling -yhdistyksen kuivaneulauskurssilta 2/2020, ja nyt kun kurssi on käyty kokonaan, voin hoitaa kehon eri alueita neulauksella sekä neuloihin yhdistettävällä TNS-hoidolla (sähkö) hyvin monipuolisesti.